Romanian Hungarian

Bevásárló kosár

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

A diófa betegségei PDF Nyomtatás E-mail

Szinte minden kertben, hegyi telken, hobbitelken megtalálható a diófa.

Ismerkedjünk meg néhány sorban és képben a diófát károsító kórokozókkal.

Szaporítóanyagot károsító kórokozók

 

Kórokozó:

  • Rozelliniás gyökérpenész (Rosellinia necatrix)
  • Szegecsfejű gyökérgomba (Roesleria pallida)
  • Cseresznye levélsodródás vírus (Cherry leaf roll virus)

Gazdanövény: szőlő, gyümölcs (ezek után történő telepítés okozhat fertőzést)

Tünet: telepítések, fiatal telepítések elhalását, katasztrofális pusztulását okozhatják.

Forrás: szőlő és gyümölcsös kivágása után, a betelepíteni kívánt terület, talaj fertőzöttsége okoz gondot.

Védekezés: talaj- és gyökérvizsgálatot kell végezni még a telepítés megkezdése előtt. Amennyiben az említett kórokozók megtalálhatók a talajban, akkor a telepítést nem szabad megkezdeni, az adott területről le kell mondani, mivel kémiai védekezés nem áll rendelkezésre.

 

Diófa gnomóniás levél- és gyümölcsfoltossága

Kórokozó: Gnomonia leptostyla

Gazdanövény: dió

Tünet: kerek vagy oválisan megnyúlt foltok a levélen, a levélnyélen, a fiatal hajtáson és a termésburkon. Kezdetben 2-4 mm, később 20-30 mm nagyságúak, közepük kiszürkül.

Forrás: a fertőzés forrása a lehullott levél.

A tömlős gomba a fertőzötten lehullott levelekben és termésburkokban (epikarpium) telel át, és szaprofitikus módon élve a tél folyamán létrehozza termőtestkezdeményeit (peritécium). Ezek tavaszra megérve, nyolcasával képződő aszkuszaikban kétsejtű aszkospórákat fejlesztenek. A március végétől június közepéig kiszóródó szaporítóképletek (Glits és munkatársai, 1978; Véghelyi, 1984) nedves, zöld felületre kerülve a kutikulát áttörve foltszerű fertőzéseket produkálnak. A foltokon (a leveleken, a fonákon) 5-6 hetes inkubációs idő után (Tóthné, 1986) kifejlődnek az acervuluszok (konídiumtelepek). A bennük képződő 2-3 sejtű konídiumok nedves körülmények között kiszabadulnak, és újabb fertőzéseket hoznak létre. (forrás: www.hik.hu)

"Gnomonia leptostyla : ez a gomba peritéciumos, vagyis ivaros alakja. Az ivaros szaporítóképletek az áttelelésre szolgálnak. A tüneteket a gomba ivartalan alakja okozza, mely a Marsonina juglandis. Bár a gombák ivartalan, és ivaros alakját is másképp nevezik, sőt, más törzsbe tartozik, a tüneti kórok és kórokozó kedvéért érdemes feltüntetni" Varga Ildikó kiegészítése (Köszönöm!)

Védekezés: mivel a fertőzés forrása a lehullott levél, ezért kiskertekben a lehullott levelek összegyűjtése és megsemmisítése eredményre vezethet. Nagyobb ültetvényekben, sok fa esetén lombhullás előtt penkonazol hatóanyagú szert alkalmazzunk (Topas 100 EC), lombhullás után pedig sárgaméreg tartalmú szert alkalmazzunk (Novenda 1,5 %-os oldat) bő permetlével, ezáltal akadályozva meg a kórokozó áttelelését.

Gnomonia
Gnomonia
Diófa gnomóniás levél- és gyümölcsfoltossága

 

Dió baktériumos megbetegedése

Kórokozó: Xanthomonas arboricola pv. juglandis

Gazdanövény: dió

Tünetek:

Levélen: 2-3 mm-es szögletes foltok alakulnak ki a levélerek mentén. Ezek idővel összeolvadnak és a levél deformálódását okozzák. A levélér elfeketedhet.

Gyümölcsön: sötétbarna, feketedő foltok. Elrothadva rátapadnak a héjra. A héj és a dióbél elfeketedik, összezsugorodik és értéktelenné, használhatatlanná válik.

Forrás: fertőzött növénymaradványokon telel át, illetve az ágrészeken. A fertőzés esős időben történik.

Védekezés: a leghatékonyabb tavaszi lemosó permetezés kivitelezhetetlen a fák méretei miatt. Ezért a vegetáció kezdetén két-három alkalommal ionos, réz alapú permetezőszert használjunk (Bordóipor, Champion 50 WP).

Xanthomonas
Xanthomonas
Dió baktériumos megbetegedése